Основни етапи от растежа на слънчогледа
Оптимизиране на добивите от културите
5-те основни етапа на растеж на слънчогледа за оптимални добиви.
Познаването на фазите на растеж на слънчогледа е от решаващо значение за земеделските стопани, които се стремят да повишат добива и устойчивостта на културата. Слънчогледът изисква внимателно управление от покълването до узряването. Познаването на тези фази на растеж дава възможност на земеделските стопани да вземат информирани решения относно времето за напояване и торене с цел оптимизиране на използването на ресурсите и свеждане до минимум на въздействието върху околната среда. По същество разбирането на фазите на растеж на слънчогледа е практически инструмент за земеделските стопани за постигане на максимална производителност, гарантиране на сигурността на добива и адаптиране към променящите се климатични условия.
5-те основни етапа на слънчогледа
Повече за слънчогледа
1. Покълване и поникване
- За покълването на слънчогледа е необходима температура на почвата от 8°C
- Семената се нуждаят от достатъчно фина и влажна почва около тях.
- Дълбочина на засяване от 2 до 3 см
2. Вегетативна фаза
- Развитие на надземната част на корена
- На етапа на 8-ия лист се появяват цветните примордиа
- Растенията имат нужда от голямо количество хранителни вещества
3. Цветна пъпка
- Броят на яйцеклетките е окончателен на етапа на 1 cm пъпка
- Площта на листата и кореновата система са почти достигнали максималния си размер
- Това е фаза на силен растеж – растението е чувствително към липсата на вода или азот.
- Внимание, излишъкът от азот ще увеличи площта на листата. Това ще увеличи разхода на вода и потенциално риска от развитие на болести.
4. Цъфтеж
- Всяко растение ще цъфти в продължение на 8 до 10 дни
- По време на цъфтежа растенията са чувствителни към заразяване от Sclerotinia capitulum
- На този етап растенията са чувствителни към водния стрес – може да доведе до загуба на добив от 30 до 35%.
5. Съзряване
- Фаза на пълнене на семената
- Активен синтез на мастни киселини
- Физиологичната зрялост на семената настъпва, когато влажността им достигне 28%.
Намиране на продукт
Открийте пълната гама от слънчогледови продукти с линолова и високоолеинова киселина, за всякаква зрялост и за биологично земеделие.
Свържете се с нас
Нашите местни екипи посещават ферми и дистрибутори на място, за да ви дадат най-добрите съвети за вашето местоположение. Намерете местния консултант на MAS Seeds®, като посетите уебсайта на страната или попълните нашия формуляр за контакт тук.
Открийте други съвети за култури
Стайнозеленото състояние се определя като генетична способност на даден сорт царевица да забавя …
Съществуват различни варианти за това как и кога може да се прибере люцерната, но времето за …
Добре дошли в нашето кратко ръководство за управление на хранителните вещества при отглеждане на …