Основни етапи от растежа на царевицата
Познаването на фазите на растеж на царевицата е от решаващо значение за земеделските стопани, които се стремят да повишат добива и устойчивостта на културите. Царевицата изисква внимателно управление от покълването до узряването. Познаването на тези фази на растеж дава възможност на земеделските стопани да вземат информирани решения относно времето за напояване и торене с цел оптимизиране на използването на ресурсите и свеждане до минимум на въздействието върху околната среда. По същество разбирането на фазите на растеж на царевицата е практически инструмент за земеделските стопани за постигане на максимална производителност, гарантиране на сигурността на добива и адаптиране към променящите се климатични условия.
8 ключови етапа на растеж на царевицата за управление на културите:
Повече за царевицата
1. Възникване
- Царевицата се нуждае от температура на почвата от 10°C, необходима за покълване
- Семената се нуждаят от достатъчно фина и влажна почва около
- Средно 12-17 дни, необходими за достигане на поникване, в зависимост от температурата на почвата
2. Отбиване: фаза 4-5 лист
- Поява на нови корени (корони)
- Растението вече не е зависимо от резервите на семената – то е откъснато.
- Чувствителност към недостиг на хранителни вещества, по-специално на фосфор
- Определяне на крайната плътност на растенията
3.Начало на ушите: фаза 8-10 лист
- Начало на ушите (брой редове)
- При 10 листа достигаме до етапа на удължаване. Голяма нужда от вода и хранителни вещества
- Растението е чувствително към ниски температури (<8°C), слаба слънчева светлина и прилагане на хербициди.
4. Видим пискюл
- Стадий на растението, който определя броя на кочаните на растение
- Броят на яйцеклетките е 90%.
- На този етап на растеж има голяма чувствителност към липсата на вода и азот.
5. Женски цъфтеж
- Оплождане на яйцеклетките от цветен прашец
- Висока чувствителност към воден дефицит
:Polylang placeholder do not modify
6. Етап на пределната стойност на аборта на зърно
- След този етап абортите на зърно вече не са възможни.
- Настъпва на 3 седмици след оплождането, т.е. 250 дни след цъфтежа
- Окончателен брой зърна
- Етап, бележещ края на максималната чувствителност към водния стрес
7. Етап на тестено зърно
- Стадий на 50% влажност
- Стадий на последно напояване = 32% от цялото растение
8. Черен слой
- Физиологична зрялост на зърното – край на пълненето на зърното
- Влажност на зърното при 32%
- Образуване на черен слой: затваряне на съдовете между зърната и кочана
Намиране на продукт
Открийте пълната гама от царевица за всякакви цели – за зърно, силаж или биогаз, за биологично земеделие, за умерени и тропически райони.
Свържете се с нас
Нашите местни екипи посещават ферми и дистрибутори на място, за да ви дадат най-добрите съвети за вашето местоположение. Намерете местния консултант на MAS Seeds®, като посетите уебсайта на страната или попълните нашия формуляр за контакт тук.
Открийте други съвети за култури
Стайнозеленото състояние се определя като генетична способност на даден сорт царевица да забавя …
Съществуват различни варианти за това как и кога може да се прибере люцерната, но времето за …
Добре дошли в нашето кратко ръководство за управление на хранителните вещества при отглеждане на …