Познаването на фазите на растеж на царевицата е от решаващо значение за земеделските стопани, които се стремят да повишат добива и устойчивостта на културите. Царевицата изисква внимателно управление от покълването до узряването. Познаването на тези фази на растеж дава възможност на земеделските стопани да вземат информирани решения относно времето за напояване и торене с цел оптимизиране на използването на ресурсите и свеждане до минимум на въздействието върху околната среда. По същество разбирането на фазите на растеж на царевицата е практически инструмент за земеделските стопани за постигане на максимална производителност, гарантиране на сигурността на добива и адаптиране към променящите се климатични условия.

8 ключови етапа на растеж на царевицата за управление на културите:

  • Царевицата се нуждае от температура на почвата от 10°C, необходима за покълване
  • Семената се нуждаят от достатъчно фина и влажна почва около
  • Средно 12-17 дни, необходими за достигане на поникване, в зависимост от температурата на почвата
  • Поява на нови корени (корони)
  • Растението вече не е зависимо от резервите на семената – то е откъснато.
  • Чувствителност към недостиг на хранителни вещества, по-специално на фосфор
  • Определяне на крайната плътност на растенията
  • Начало на ушите (брой редове)
  • При 10 листа достигаме до етапа на удължаване. Голяма нужда от вода и хранителни вещества
  • Растението е чувствително към ниски температури (<8°C), слаба слънчева светлина и прилагане на хербициди.
  • Стадий на растението, който определя броя на кочаните на растение
  • Броят на яйцеклетките е 90%.
  • На този етап на растеж има голяма чувствителност към липсата на вода и азот.
  • Оплождане на яйцеклетките от цветен прашец
  • Висока чувствителност към воден дефицит
    :Polylang placeholder do not modify
  • След този етап абортите на зърно вече не са възможни.
  • Настъпва на 3 седмици след оплождането, т.е. 250 дни след цъфтежа
  • Окончателен брой зърна
  • Етап, бележещ края на максималната чувствителност към водния стрес
  • Стадий на 50% влажност
  • Стадий на последно напояване = 32% от цялото растение
  • Физиологична зрялост на зърното – край на пълненето на зърното
  • Влажност на зърното при 32%
  • Образуване на черен слой: затваряне на съдовете между зърната и кочана

Намиране на продукт

Открийте пълната гама от царевица за всякакви цели – за зърно, силаж или биогаз, за биологично земеделие, за умерени и тропически райони.

Свържете се с нас

Нашите местни екипи посещават ферми и дистрибутори на място, за да ви дадат най-добрите съвети за вашето местоположение. Намерете местния консултант на MAS Seeds®, като посетите уебсайта на страната или попълните нашия формуляр за контакт тук.