Това ръководство е вашият основен източник на информация за отглеждането на соя, предлагащ важни съвети за сеитба, борба с плевелите, инокулиране и прибиране на реколтата.Целта ни е да повишим добива на соя чрез доказани техники за отглеждане. Потопете се, за да откриете ключовете за успешна реколта от соя.

Сеитба

В Европа сеитбата на соя трябва да се извърши през пролетта, когато температурата на почвата достигне 10°C, последвана от постоянно повишаване на температурата на почвата. Идеалната дълбочина на сеитба е 3-4 cm, докато за ранна сеитба в по-студени почви тя трябва да бъде адаптирана към 2 cm.
Разстояние между редовете:

  • 18 – 30 см за групите на зрялост 000
  • 18 – 50 см за 00 зрелостни групи
  • 25 – 60 cm за 0 и II

Контрол на плевелите

Идеалният начин за борба с плевелите е чрез редуване на културите и обработка на почвата, както е обяснено по-долу:

  • Предпочитайте дълги и разнообразни сеитбообръщения с редуване на зимни и пролетни култури, за да се възпрепятстват циклите на плевелите.
  • В случай на големи трудности, свързани с тревите (райграс, лисича опашка, ракитник), заоравайте на всеки 3 до 4 години, за да намалите запаса от семена и да ограничите скоростта на поникване на културите.
  • При сеитбооборот с царевица, соята дава възможност за борба с едногодишни и многогодишни треви (кукуряк, алепско сорго) чрез листни хербициди.

Инокулация

Инокулирането на семената на соята с бактерии Bradyrhizobium е от съществено значение, за да могат растенията да образуват коренови възли, които са важни за процеса на фиксиране на азот. Този естествен механизъм позволява на соята да преобразува атмосферния азот в използваема форма, като по този начин насърчава по-здравословен растеж и намалява зависимостта от химически торове. Това не само води до по-стабилни добиви, но и допринася за повишаване на почвеното плодородие с течение на времето, което го прави безценна практика за устойчиво земеделие и опазване на околната среда.

Harvest

В европейски условия реколтата се събира през септември-октомври. Показателите, че полето е готово за прибиране на реколтата, са:

  • Растението е загубило листата си, стъблото е сухо и жълто
  • Зърната могат лесно да се извадят от шушулките. Когато натиснете шушулките,
    се чува звук на пукване
  • Зърната са твърди и трудно се натискат с нокти.

Намиране на продукт

Запознайте се с пълната гама от соеви продукти – от новите ни продукти Albenga & Artesia до продуктите Crimilde & Sonja.

Свържете се с нас

Нашите местни екипи посещават ферми и дистрибутори на място, за да ви дадат най-добрите съвети за вашето местоположение. Намерете местния консултант на MAS Seeds®, като посетите уебсайта на страната или попълните нашия формуляр за контакт тук.