Най-добри практики за съхранение на силаж

За оптимална хранителност и дълготрайност на съхранението е важно да съхранявате правилно силажа си. Условията за съхранение на силажа, анаеробиозата и ниското pH предпазват вашия силаж от развитие на плесени. Отделянето на време за подготовка на мястото за съхранение на силажа и спазването на тези най-добри практики може да ви помогне да защитите фуража за добитъка си.

  • Проучване на зрелостта на зърното и съдържанието на вода с наближаването на времето за прибиране на реколтата – цел 32-35% сухо вещество
  • Адаптиране на скоростта на производство към утаяването в силоза, необходимо за доброто съхранение на фуража
  • Почистване на оборудването за прибиране на реколтата и мястото за съхранение на силозите
  • Регулиране на размера на рязане
  • Бързо напълване на силоза (ограничаване на аеробната фаза)
  • Ако има проблеми с борбата с плевелите, увеличете разфасовката, за да ограничите включването на соланумите, меркуриите, амарантите и датурите в силоза.
  • Поставете покривало покрай стените, за да предотвратите проникването на вода и въздух
  • Осигуряване на бърза и стабилна анаеробиоза (без достъп на въздух) – добро уплътняване и добро утаяване
  • За трудно утаяващите се фуражи (над 35 % сухо вещество) отделете време, за да подпомогнете утаяването – особено в краищата – и да напълните силоза достатъчно.
  • За да се постигне добро придвижване, колелата на трактора трябва да са прекалено напомпани и да се избягват широки гуми и ниско налягане.
  • Избягвайте внасянето на пръст или прах във фуража, което благоприятства развитието на маслени спори.
  • Отстраняване на силажната течност

Повече за царевицата

  • За царевицата
  • Физиология на царевицата
  • Отглеждане на царевица
  • Вредители и болести
  • Съобразете ширината на предния отвор с потреблението на стадото, за да осигурите достатъчен аванс при отварянето му:
  • 10 см/ден през есента и зимата
  • 20 см/ден през пролетта и лятото
  • Не давайте видимо мухлясал силаж на говедата

Когато режем силажа, трябва да балансираме между две на пръв поглед противоречащи си цели:

  • Нарежете силажа достатъчно ситно, за да се подобри утаяването му в силоза
  • Оставете нишките достатъчно дълги, за да могат кравите да ги дъвчат
  • 80 % от частиците са по-малки от 10 mm
  • 10 до 15 % частици с размери между 10 и 20 mm
  • Големи парчета (>20 mm) не се препоръчват, защото пречат на утаяването и животните отказват да ги ядат – да се съхраняват под 1%.
  • Размерът на раздробяване на зърното трябва да бъде съобразен със зрелостта. Стъкловидното нишесте в царевицата с над 35 % сухо вещество трябва да се раздроби, за да се оптимизира усвояването му. Това е задачата на дробилките за зърно, с които разполагат повечето силажоприбиращи машини.

По време на обработката разтоварващите машини и смесителите за силаж допълнително намаляват размера на частиците. В процеса на производство на царевичен силаж една трета от средно големите частици могат да бъдат изгубени за 5 минути (смесителна машина).

Производство на максимален брой частици между 8 и 10 mm в коритото

Извличане на силаж:
Максимален брой частици по вид силаж

От година на година царевичният силаж е напълно различен, тъй като условията на отглеждане са различни. За да се регулира по-добре дажбата на животните, при прибирането на реколтата от царевица за силаж трябва да се вземе проба, за да се анализира качеството на силажа.

Търсене на продукти

Пълна гама от царевица, включително за зърно, силаж, биогаз, биологична, тропическа

Свържете се с нас

Попълнете формуляра, за да се свържете с вашия екип и да научите повече за нашите продукти